Walter Gillijnsschool

Zutphen

In het nieuwe schoolgebouw in Zutphen de Walter Gillijnsschool is de katholieke Jenaplanschool samen met kinderdagverblijfHet Kleurrijk en buitenschoolse opvang De Rozentuin ondergebracht. Opdrachtgever is de Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKGB). De locatie van de school, de plek van een voormalig bastion, vormde de inspiratie voor het ontwerp van architect Ronnie Kuiper. Het hart van de school en het speellokaal bevinden zich achter een transparante glaswand met groene panelen. Hier opent de school zich naar buiten toe en refereert met het veelhoekige verloop aan de ravelijnen van de vesting.

< Terug

Voor de tweelaagse opbouw en de bijzondere plattegrondvorm heeft Ronnie Kuiper zich laten inspireren door de oude verdedigingswerken van Zutphen en de stedenbouwkundige setting. Aan de pleinzijde bevinden zich twee hoofdentrees met de aula achter een met groene vlakken gevulde glaswand. Hier opent de school zich naar buiten toe en refereert met het veelhoekige verloop aan de ravelijnen van de vesting. De klaslokalen zijn gegroepeerd langs de west en noordgevel in aansluiting op de omringende woonwijk. Per twee klassen met een eigen entree. Het platte dak zal deels worden voorzien van een groendak.


Opdrachtgever:

Stichting Katholiek Basisonderwijs Gelderland (SKGB)

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK Architecten

Beeldmateriaal:

Fotografie: Erik Stekelenburg