top of page

Tankstation Graft de Rijp

De Rijp

Het plan behelst de ontwikkeling van een bemand tankstation met bijbehorende voorzieningen zoals wasboxen, een wasstraat en een shop. Het tankstation zal geen LPG aanbieden. Hierdoor blijven de risico's in het kader van externe veiligheid beperkt.

< Terug

Het tankstation heeft een niet alledaagse, moderne uitstraling, gecreëerd door de expressieve luifelconstructies, materialisatie, verlichting en detaillering van het tankstation, wasboxen, wasstraat en luifel. Het tankstation is met de pompposities aan de zuidzijde en de wasstraat aan de westzijde gericht naar het kruispunt Zuiddijk - N244. De luifel bestaat uit een hoge gebogen luifel welke in één gebaar overgaat in het dak van het shopgebouw waarachter het eindigt op de grond bij de wasboxen. De luifel boven de wasboxen is in een zelfde vormentaal opgebouwd en vormt een tegenbeweging ten opzichte van het hoofddak.

De expressieve constructies van de luifel zijn gemaakt van ronde pendels welke de krachten van het dak overbrengen op de hoofddraagconstructie, eveneens gemaakt van (veel zwaardere) ronde buisprofielen. Het hoofdgebouw is opgetrokken uit strakke sandwichpanelen met een zeer klein golfmotief aan de buitenzijde en met een staalconstructie gecombineerd met kalkzandsteen blokken aan de binnenzijde. Het shopgebouw heeft aan de voorzijde een volledig glazen pui met gekleurd glazen borstwering. De achterzijde bestaat uit sandwichpanelen in de kleur van het dak. De wasstraat is voorzien van een geheel glazen gevel waarbij er geen kozijnen maar kidnaden worden toegepast om een zo transparant mogelijk beeld te verkrijgen.

Ten behoeve van de informatie voorziening wordt er in de zijberm van het kruispunt Zuiddijk - N244 een reclamezuil (zogenaamde blikvanger) met de kleuren en naam van de oliemaatschappij geplaatst. Op de zuil zal onder andere informatie te zien zijn over de te verkopen brandstoffen, merken en prijzen.

Opdrachtgever:

R. van den Bosch B.V.

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK architecten

Beeldmateriaal:

ASK architecten

bottom of page