Tankstation Emerald

Delfgauw

In opdracht van Markeur Beheer b.v. is een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw van een tankstation met wasstraat voor MultiEnergy B.V. voor de locatie op het Bedrijvenpark Emerald te Pijnacker. De gemeente Pijnacker-Nootdorp stelde voor de locatie van dit benzineverkooppunt zeer hoge eisen ten aanzien van de architectonische kwaliteit. Het ontwerp zou bij moeten dragen aan de herkenbaarheid van het bedrijvenpark Emerald.

< Terug

Industrieel Ontwerp en kassenbouw

Direct aan de andere zijde van de Rijksweg A13, welke aan de westzijde van het bedrijvenpark Emerald passeert, ligt de campus van de Technische Universiteit Delft. Naar de oostkant van het benzineverkooppunt is de start van het gebied welke wordt gekarakteriseerd door ‘warenhuisarchitectuur’ oftewel kassenbouw. Het benzineverkooppunt zoekt aansluiting bij beide entiteiten. Enerzijds middels een industriële vormgeving door middel van een sculpturale staalconstructie en vormentaal. Aan de andere kant is de verwijzing naar de kassenbouw te vinden in de pui gericht naar de N470 middels hoge smalle ramen met een slanke profilering.

Techniek esthetisch uitgevoerd

Om de uitstraling van de industriële vormgeving kracht bij te zetten worden te toe te passen installaties zoveel mogelijk in het zicht gelaten.

Materialisering
Voor de materialisering is gekozen voor een combinatie van metaal en glas. Met de metaalbeplating wordt een verwijzing gemaakt naar het industriële karakter van het gebouw, terwijl het glas een verwijzing is naar de kassenbouw. De metaalbeplating is voorzien van een patroon van grote en kleine cirkelvormig reliëf. Ter plaatse van technische ruimten waar veel ventilatie is vereist is ditzelfde patroon geen reliëf maar perforaties in de beplating. Bij de wasstraat is de aanduiding van de reclame aan de bovenzijde van de gevelpui voorzien van ditzelfde patroon maar dan in de vorm van een folie welke op het glas is bevestigd. In dit folie zijn de letters van de tekst weggelaten.

Reclame-uitingen

De reclame uitingen dienen te worden gezien als één geheel met het gebouw. Ook mocht er niet worden gewerkt met de standaard detaillering van de oliemaatschappij. Ook omdat er tijdens het ontwerpproces nog niet duidelijk is welke oliemaatschappij in het benzineverkooppunt komt, is er voor het benzineverkooppunt als uitgangspunt een indicatieve plek en grootte van de merkindicatie aangegeven. Deze bevindt zich direct onder de voorste luifel boven de pompeilanden, aan de zijde van de Laan van Ruyven. De reclame van de wasstraat bevindt zich op het glas aan de zijde van de N470.

Door middel van de vormgeving heeft het benzineverkooppunt met wasstraat een éénduidige sculpturale uitstraling. De gedeelde ambitie van de opdrachtgever en de gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft erin geresulteerd dat er op deze plek een uniek benzineverkooppunt kan ontstaan welke bijdraagt aan de herkenbaarheid- en de kwaliteit van het verkooppunt zelf, maar zeker ook van het bedrijvenpark Ruyven.

Opdrachtgever:

Markeur Beheer b.v. MultiEnergy B.V.

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK architecten

Beeldmateriaal:

ASK architecten