top of page

Streekmuseum Hoekse waard

Heinenoord

In de historische boerderij Oost Leeuwenstein in Heinenoord is het streekmuseum Hoeksche Waard gevestigd.
Eind jaren zeventig van de vorige eeuw is de buitenplaats herbestemd tot streekmuseum van de Hoeksche Waard. In de boerderij, met enorme afmetingen, is de collectie ondergebracht van de boeren en de landarbeiders.
In 2004 moest het museum worden gesloten vanwege ernstige bouwvalligheid. Via subsidiegelden van de Provincie en de Europese Unie kon de recente restauratie worden bekostigd.
Tegelijkertijd zijn alle nieuwe installatietechnische voorzieningen ingebouwd die nodig zijn voor een modern museumgebruik.

< Terug

Blauwe draad

Het water loopt als een blauwe draad door de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Meerdere overstromingen van het gebied veroorzaakte armoede en ellende. Maar bracht ook grote rijkdom door de daardoor ontstane vruchtbare gronden. Na de watersnoodramp in 1953 werd besloten de cultuurhistorie van het gebied veilig te stellen in een streekmuseum. Deze dreiging van het water die zo bepalend was voor de totstandkoming van het museum, is door Ronnie Kuiper op symbolische wijze verwerkt door middel van een blauwe ledverlichting in de armleuningen van de glazen borstwering. De blauwe lijn markeert als het ware de interventie ten behoeve van de opstellng van museumstukken. Daarbij is de ruimtelijke kwaliteit van de historische boerderij optimaal behouden. Nieuwe installatietechnieken zijn weggewerkt achter voorzetwanden. Een nieuwe lift brengt de bezoeker naar de hoger gelegen ‘catwalk’.

Opdrachtgever:

HW Wonen, Oud Beijerland

Architect:

Ronnie Kuiper als architect | partner bij Van Hoogevest Architecten

Beeldmateriaal:

Fotografie: Frans Hanswijk

bottom of page