top of page

Sterrenschool

Oudenbosch

Inpassen van twee scholen in bestaand gebouw in binnenstad Oudenbosch

De katholieke basisschool de Schakel, de vorige gebruiker van de school, is samengegaan met de katholieke basisschool de Mariaschool en gaat onder de nieuwe naam Sterrenschool De Schittering samen verder onder één dak.

Het schoolgebouw uit 1922 ligt midden in het centrum en heeft een voor die tijd karakteristieke, u-vormige hoofdopzet met een gangenstructuur en aangrenzende lokalen. Het ontwerp van Kuiper gaat uit van maximale flexibiliteit van bestaande lokalen. Centraal in de voorgevel is een nieuw transparant trappenhuis opgenomen dat alle bouwlagen toegankelijk maakt, waaronder ook de zolderruimtes.

De mooie, hoge kapruimtes worden geschikt gemaakt voor bso, handenarbeid, aula en multifunctioneel gebruik. Op de begane grond is voorzien in een hoofdentree en 4 nevenentrees die toegang geven tot het speellokaal in de rechtervleugel, de VVE in de rechter hoofdvleugel en de groepen van de onderbouw in de linker hoofdvleugel en de aangrenzende zijvleugel. Gangruimtes zijn separaat te gebruiken als leerpleinen door compartimentering. In de hoeklokalen zijn wissellokalen ondergebracht voor multifunctioneel gebruik.

Op het voorplein wordt de aanwezige lage bebouwing gesloopt om ruimte te maken voor een fraai binnenplein met speelleerlandschap.

< Terug

Het grote voordeel van een brede school is dat er meerdere gebruikers van hetzelfde gebouw gebruik maken, en daardoor samen sterk zijn. Toch vinden wij het belangrijk de verschillende gebruikers hun eigen identiteit te laten behouden en versterken. In het gebouw maken we veel gebruik van frisse en heldere kleuren. Bij de inpassing van de Sterrenschool hebben we geprobeerd een zo slim mogelijk ontwerp te maken, met de focus op de kinderen en onderwijs en waarbij alle gebruikers als sterren kunnen schitteren in hun nieuwe school.

Opdrachtgever:

Gemeente Halderberge

Architect:

Ronnie Kuiper als architect | partner bij Van Hoogevest Architecten

Beeldmateriaal:

Ronnie Kuiper

bottom of page