Stadsschouwburg

Utrecht

De Stadsschouwburg van Utrecht heeft in de loop van zijn bestaan meerdere verbouwingen ondergaan – met als meest in het oog springende ingreep de nieuwe toneeltoren uit de eerste helft van de jaren 1990. Vooral in het interieur zijn niet alle aanpassingen en verbouwingen praktisch gebleken en het gebouw was inmiddels dringend aan renovatie toe.

De kleine zaal (Blauwe Zaal) voldeed bijvoorbeeld niet meer aan de eisen voor een deel van het theateraanbod, kantoorruimtes lagen verspreid over het gebouw en de logistieke stromen behoefden verbetering. Van Hoogevest Architecten, dat een ruime ervaring heeft met renovatie van Dudoks gebouwen, kreeg de opdracht na een architectenselectie in 2011. In juni 2014 startte de verbouwing.

< Terug

In zijn ontwerp voor de schouwbrug kiest Kuiper voor terughoudendheid. 'Deze schouwburg is uniek, zo elegant en een beetje chic. Op zo'n gebouw moet je niet je stempel willen zetten.' Kuiper probeert het Gesamtkunstwerk in stand te houden en veranderingen aan te brengen die vanzelfsprekend ogen. 'Ik maakte een grondige analyse van het gebouw en vroeg me steeds af hoe Dudok het zelf ontworpen zou hebben. Maar ik kroop ook in de huid van de gebruiker. Het moet een goede match zijn.' Als de vier verbouwingen in de loop van 75 jaar een ding duidelijk maken is het wel dat Dudok veel verhalen oplevert. Zijn hand schuilt onnavolgbaar in de verdeling van de ruimtes en de relatie tussen binnen en buiten. Verrommelen de ruimtes dan raak je Dudok kwijt. In dit opzicht staat de Stadsschouwburg met het ontwerp van Van Hoogevest Architecten weer een stuk dichter bij het oorspronkelijke ontwerp. En ligt het gebouw fraaier dan ooit tussen park en water. Gelukkig is de nieuwe tijd er ook nog steeds aan af te lezen. Want de glazen toren met de rode lampjes is inmiddels even karakteristiek als de vrolijke, royale luifel.

Opdrachtgever:

Gemeente Utrecht (UVO) en Stadsschouwburg Utrecht

Architect:

Ronnie Kuiper als architect | partner bij Van Hoogevest Architecten

Beeldmateriaal:

fotografie: Frank Hanswijk