top of page

Koepelgevangenis

Breda

Twee eigenschappen van het Bredase Koepelcomplex springen in het oog. Naast het sterke monumentale karakter kenmerkt de locatie zich vooral door het gesloten karakter. De voormalige penitentiaire inrichting vroeg om een gesloten complex waaruit ontsnapping door gevangenen onmogelijk was en bezoekers onder strenge voorwaarden werden toegelaten. Toch is de locatie en met name de Koepel zelf beeldbepalend voor de stad Breda.

Met de herontwikkeling van de locatie ontstaat er een nieuwe gelaagdheid. We kantelen het gesloten karakter van de locatie naar een open locatie die een eenheid vormt met het centrum van Breda. Tegelijkertijd moet het in de beleving en functionaliteit een toegevoegde waarde hebben voor Breda en het centrum van de stad.

Een gewijzigd programma op de locatie alleen is niet voldoende om deze transitie te bereiken. Er zijn verbindingen tussen mensen, disciplines en activiteiten nodig die een circulaire verbinding tussen de stad en de koepel locatie bewerkstelligen. Ze moeten elkaar als het ware adopteren en doorontwikkelen om een integratie te waarborgen.

De Koepel wordt de gastheer en kloppend hart van dit ommuurde stadsdeel. In dit groene, toegankelijke en met een internationaal tintje ommuurde stadsdeel wordt gerecreëerd. Er wordt gewoond door starters, studenten, expats en ouderen. Er wordt gewerkt, gevierd en ontdekt. Het wordt toegankelijk voor iedereen, een gemeenschap met open poorten.

< Terug

Opdrachtgever:

VB2 Vastgoed B.V.

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK Architecten

Beeldmateriaal:

Kim van Zwieten Fotografie

bottom of page