Kerkgebouw De Rank

Nieuwegein

Ontwerp voor een nieuwe kerk te Nieuwegein

Het ontwerp bestaat uit een hybride volume met verschillende dakvlakken die kunnen worden gezien als het uitslaan van vleugels over de maatschappij. Door de dakvlakken over te laten steken is een zachte overgang gecreëerd van de openbare ruimte naar de kerkruimtes. Zo is de positie van de kerk in de maatschappij gesymboliseerd.

Twee volumes

Een kerk voor bezoekersaantallen van 50 tot 400 personen en verschillende typen ruimtes met elk een eigen sfeer waren de belangrijkste eisen van de opdrachtgever.

< Terug

Er zijn verschillende multifunctionele en samen te voegen ruimtes gecreëerd. Het basisontwerp bestaat uit een vijfhoekige kerkzaal die uitloopt in een driehoek. Door deze twee volumes op de raakvlakken in de plattegrond los te koppelen ontstaan er twee zichtlijnen.

Sacraal licht

Over de centrale middenas is een zichtlijn gerealiseerd. Deze loopt van west naar oost, naar het liturgisch centrum in het gebouw. Vanuit de kerktoren is er een indirecte lichtinval in deze ruimte. Het liturgisch centrum is daardoor diffuus verlicht. Zo ontstaat er aan het einde van de zichtlijn een sacrale werking van licht. De zichtlijnen zijn hiermee ingezet om ruimtes visueel te koppelen, ter oriëntatie en ondersteuning van de routing door het kerkgebouw. Onder het dak van het hoofdvolume steken meerdere dakvlaken uit die de vorm van de kavel volgen.

Opdrachtgever:

Protestantse Gemeente "De Rank" te Nieuwegein-Zuid

Architect:

Ronnie Kuiper als architect | partner bij Van Hoogevest Architecten

Beeldmateriaal:

fotografie: EyeDea