top of page

Exclusieve appartementenvila's

Laren

ASK Architecten heeft samen met Bureau Vlaardingerbroek in 2020 de architectenselectie gewonnen voor de ontwikkeling van appartementen op de plek van de huidige Rabobank in het centrum van Laren. Ask heeft het stedenbouwkundig concept bedacht, gebaseerd op de ‘Coulour Locale’ van Laren, het boerendorp dat rondom de Brink is ontwikkeld met een unieke samenhang tussen privaat en openbare domeinen. Dit concept is later prachtig uitgewerkt door La4Sale.

< Terug

Laren is een van de oudste bebouwde plekken in het Gooi. Het was een boerendorp, met dorpsboerderijen, engen en meenten. Rond 1500 telde het dorp Laren vijfenzestig “haertsteden” gegroepeerd rondom de Brink. Halverwege de negentiende eeuw drenkten schaapherders hun dieren nog in de plas op de Brink en de wegen waren zanderige paden die bij regen in modderpoelen veranderden. Laren was omstreeks 1850 nog zeker geen oord waar een welgesteld burger uit Amsterdam of het nabijgelegen Hilversum gezien wilde worden. Daar kwam verandering in toen het dorp als schilderachtige locatie werd ontdekt door de schilders van de Haagse School. Rond 1900 maakte Laren daardoor een bijzondere ontwikkeling door en groeide uit tot een beroemd kunstenaars dorp. Je zou kunnen zeggen dat 1900 de glorietijd was van Laren.
De drie gebouwen die zich richten naar de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat zijn geïnspireerd op de sierlijke bouwstijl van rond 1900. Dit is de stijl van de eerste ‘stadse’ ontwikkelingen in Laren rond het oude hotel Hamdorff en de tentoonstellingsgebouwen met tuinen. Dit is ook de stijl van de eerste ontwikkelingen op deze locatie. Het eerste postkantoor, de woningen van dokter Lommel en burgemeester Van Nispen en het tramstation werden allemaal in deze sierlijke stijl gebouwd. De nieuwe ontwikkeling krijgt een hedendaagse invulling van deze stijl.

Opdrachtgever:

Mark Voerman DPO BV. en Chantal Visch

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK Architecten

Beeldmateriaal:

beeldmateriaal: Architectuur Studio Kuiper B.V.

bottom of page