Autocentrum Proostwetering

Utrecht

Nieuwbouw Autocentrum Proostwetering uitbreiding wasstraat en shop.

De indeling van het kavel aan de Proostwetering is orthogonaal qua opzet. Aan het meest westelijke deel van het kavel, langs het talud, loopt de eigendomslijn schuin weg. Aan deze zijde, de zuidwestzijde, is de toegang van de wasstraat gekozen uit oogpunt van de meest optimale logistiek. Door de wanden op te trekken uit zwart baksteen, sluit de wasstraat naadloos aan bij de materialisering van de bestaande bebouwing van het tankstationensemble.

Door de westzijde geheel van glas te maken, is het op contemporaine wijze goed zichtbaar dat zich hier een wasstraat bevindt. Dat de wand schuin is geplaatst is een directe reactie op de kavelvorm en het oplopende talud. Tevens is er zo een beter zicht in de wasstraat vanaf de straatzijde. Aan de zijde van de pompeilanden is een glazen strook aangebracht, eveneens in verband met het zicht in de wasstraat vanaf deze zijde. De constructie bevindt zich aan de binnenzijde. De kozijnen zijn opgebouwd uit ranke profielen. Het patroon van de kozijnen in de glazen wanden is een verbeelding van de structuur die overblijft nadat zeepschuim is opgedroogd.

In 2019 is het shopgebouw opgeleverd.

< Terug

Opdrachtgever:

Shell Proostwetering

Architect:

Ronnie Kuiper | ASK architecten

Beeldmateriaal:

ASK architecten